Vad är bra kvalitet? Hur ser man det?
Hur ser du då att en fisk är bra?

När det gäller hel fisk ska den ha fräscht, glansigt skinn (ungefär som om den just doppats i kallt vatten). Ögonen ska vara klara, inte grumliga. Vitfisk ska vara just vit, inte gulaktig i köttet. Gälarna ska vara glansigt röda eller mörkröda. Filéer ska ha ett klart, lite genomskinligt kött och dofta friskt. 


Skaldjur


När du köper skaldjur, är det några andra saker du ska titta på. Räkor ska ha en glatt, fin lyster. Kräftor ska ha en spänstig stjärt. Musslor ska stänga sig, och absolut inte vara trasiga. Döda ostron (som inte stänger sig), ska du inte äta.

 

 


Temperatur


När det gäller tillagningen, är det vanligaste felet att använda för hög temperatur. Fisk ska aldrig ha högre innertemperatur än 50 – 52° (ett undantag är tonfisk, där det räcker med 30°). Se till att fisken är rumstempererad innan du börjar, annars kan den fastna i pannan.


Råvaror


Tänk på hur stjärnkrögarna gör – de gör faktiskt inte särskilt mycket med själva råvaran. En fin fisk med salt och peppar räcker bra. Vill du snitsa till det, lägg istället jobbet på till exempel en god risotto.

 


När är Piggvaren som allra bäst?

Kolla vår säsongstabell!

 


 

Vin


Det klassiska valet av vin till fisk och skaldjur är ett torrt vitt vin.Feta fiskar kräver t ex viner med hög syra. Smakrika fiskar kräver smakrika viner. Allt för att balans ska uppstå och varken fisk eller vin ska tillåtas dominera. Det finns vedertagna regler, men det gäller framförallt att prova själv.

På receptsidan hittar du vintips som tagits fram i samarbete med sommelier Lisa Iwarsson.

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.